Nhiều năm nay, từ ngày có Jenna nhà mình đã thay đổi phong cách du lịch vì lúc này không phải là 2 kẻ độc thân nữa mà là 1 gia đình. Khi cả gia đình đi du lịch thì khách sạn không còn là sự lựa chọn phù hợp. Holiday rental, vacation rental, home away là những website mình từng lui tới để tìm nhà thuê ở những quốc gia khác nhau trên Thế giới. Giá thuê nhà 1 đêm tương đương với với tiền thuê phòng ở khách sạn 3 sao, khoảng $100. Tuy nhiên sự thoải mái và tiện nghi thì khách sạn không thể sánh bằng. Khi thuê nguyên 1 ngôi nhà/ căn hộ bạn có phòng ngủ riêng cho cha mẹ và con cái. Ngoài ra còn có bếp, máy giặt, phòng khách, sân vườn cho trẻ chơi đùa. Nó thực sự là 1 home away from home.

Những năm gần đây nhà mình sử dụng Airbnb là 1 phiên bản hiện đại so với những trang web trước kia về holiday rental. Airbnb của Mỹ được thành lập năm 2008 nhưng chỉ 2 năm gần đây nó mới thực sự phát triển mạnh và bắt đầu chiếm thị phần của khách sạn trong ngành du lịch. Airbnb khá linh hoạt ở chỗ không chỉ cho thuê nhà nguyên căn mà còn cho thuê phòng cho khách độc thân. Ở đây bạn không chỉ là khách thuê mà bạn có thể trở thành người cho thuê nhà/ thuê phòng. Sau mỗi 1 giao dịch, chủ và khách đều có thể viết review về nhau, rất công bằng và khách quan. Khách gian dối, thuê nhà tối đa cho 5 người mà kéo 7 người đến ở, lấy cắp hay làm hư hỏng vật dụng trong nhà thì sẽ bị review xấu và các chủ nhà tương lai đọc sẽ không bao giờ nhận booking của khách này. Ngược lại, chủ nhà quảng cáo không giống như thực tế, vô trách nhiệm thì cũng bị khách review và sẽ dần mất khách. Đây là 1 hệ thống khá trung thực và công bằng. Trước Airbnb mình dùng Flipkey cũng là 1 trang tổng hợp nhà holiday cho thuê ngắn hạn. Flipkey do TripAdvisor sở hữu và khá thiên vị. Chủ nhà trả tiền nhiều thì cho đăng quảng cáo lên đầu (chứ không phải nhờ review tốt) và chỉ được review 1 chiều từ khách. Nhà mình có 1 holiday villa cho thuê nên ở vị trí chủ nhà dùng Flipkey khá thiệt thòi, đôi khi bị khách blackmail dọa sẽ review xấu để bắt chủ nhà phải cung cấp dịch vụ thêm mà không trả tiền. Bởi vậy nên mình bỏ Flipkey mà chuyển sang Airbnb.

Để tham gia Airbnb thì rất đơn giản, chỉ cần lập 1 tài khoản cá nhân trên trang này. Tuy nhiên, để thuê được nhà tốt đẹp tử tế thì lại cần phải có tư cách vì những nhà nằm trong top 5 sao review thường kén chọn khách. Như nhà mình không nhận khách “còn trinh” (lần đầu vào airbnb và chưa có review), không nhận khách có review xấu dù chỉ là 1 ý negative. Ấy vậy mà nguyên tháng 12 này nhà mình booking kín cả 31 ngày. Bạn phải ý thức rằng đây là 1 hệ thống Quốc tế hoạt động trên nguyên tắc tin tưởng lẫn nhau. Hãy coi nhà thuê là ngôi nhà của mình, chứ không phải thuê rồi thì đập phá làm hỏng đồ đạc hay xài điện nước vô tội vạ. Hành vi phản ánh tư cách. Người có lòng tự trọng luôn trả nhà gọn gàng ngăn nắp, nguyên vẹn như khi họ nhận nhà. Nên nhớ chủ nhà sẽ viết review về khách và điều này ảnh hưởng đến việc thuê nhà trong tương lai của bạn. Vậy nên hãy trung thực thông báo nếu có lỡ làm hư đồ và trả nhà trong tình trạng ngăn nắp. Nhiều căn nhà mình thuê chủ khách không bao giờ biết mặt nhau, giao dịch thanh toán bằng thẻ tín dụng, chủ nhà nhắn tin mã số cửa. Khách xuống sân bay bắt taxi tới thẳng nhà, mở cửa vào nhà như nhà mình. Trả nhà thì cứ đóng cửa mà đi, vậy thôi.

Một điều tiện lợi nữa là khi du lịch một mình hoặc 2 mẹ con với nhau thì có thể chọn thuê phòng trong 1 căn hộ, vừa rẻ vừa tiện lợi. Đợt về Việt Nam vừa rồi, mình cũng thuê phòng trong 1 nhà riêng ở quận 3 Sài Gòn. Phòng đẹp, thoáng mát và tiện lợi cho cả 2 mẹ con. Ở Paris cũng vậy, mình chọn thuê phòng trong căn hộ của 1 người mẹ Pháp đơn thân, có cô con gái 10 tuổi. Như vậy con mình vừa có bạn chơi cùng mà thỉnh thoảng chạy đi đâu có người ở nhà ngó con cho mình, rất an toàn. Nếu ở khách sạn mình không bao giờ dám để con một mình trong phòng. Ở chung như vậy chủ khách nhiều khi quí mến nhau, hình thành một mối quan hệ mới. Mình khá bất ngờ sau khi rời Paris thì ngoài review tốt của chủ nhà về sự sạch sẽ ngăn nắp, mình còn nhận được hơn 50 eur (tiền phòng 1 đêm) “lại quả” từ chủ nhà. Hay cách đây 2 năm mình và Jenna đi Sicily ở 1 căn nhà bản xứ có 1 con chó và 1 con mèo. Mình cố tình chọn nơi có thú cưng vật nuôi để con mình có điều kiện giao lưu chăm sóc động vật. Như vậy, con được phát triển tốt không chỉ là tiếp xúc với con người thuộc những nền văn hóa khác nhau mà cả với động vật.

Xu hướng toàn cầu hiện nay mình nhận thấy là những cá nhân, gia đình đơn lẻ chuyển dần sang hình thức thuê nhà hay thuê phòng tại nhà riêng của người dân bản xứ thay vì ở khách sạn. Tuy nhiên, hình thức này không thể thay thế hay áp đảo thị trường khách sạn vì khách business đi họp hành công tác vẫn sử dụng khách sạn như 1 sự lựa chọn tối ưu. Ngoài ra, khách đi tour theo đoàn cũng phải ở khách sạn, không có giải pháp nào hay hơn. Nhà mình khá linh hoạt trong việc sử dụng cả khách sạn lẫn nhà thuê. Khi tới Cuba, 2 đêm đầu tiên nhà mình ở khách sạn 5 sao ở trung tâm Havana, sau đó mới chuyển đến ở Casa Particular nhà dân. Giá tiền chênh nhau 1 trời 1 vực, khách sạn 200eur/đêm, nhà dân 30eur/đêm. Thế nhưng trải nghiệm lại khác nhau và cả 2 đều đem lại lợi ích cho mình là khách du lịch. Khi mới xuống sân bay, trời tối, việc tìm nhà dân rất khó, chưa kể bị taxi hay cò mồi lừa bịp, việc ở khách sạn lại cần thiết vì họ có dịch vụ đưa đón tại sân bay, có quản lý reception đàng hoàng. Mới xuống sân bay mà vấp phải những việc không hay dễ shock văn hóa, gây stress cho bản thân và làm hỏng cả chuyến đi. Ở nhà dân mình cũng chọn 1 gia đình Cuba có cậu con trai 5 tuổi và 1 đàn chó. Nhà có bể bơi, sân vườn rộng. Chủ nhà nấu ăn ngon vì họ mở 1 nhà hàng ngay bên cạnh. Hàng ngày họ nấu các món ăn đặc sản vùng Caribê, con mình chơi vui với con họ, 2 gia đình ngồi chung bàn ăn uống như hàng xóm với nhau. Mọi thứ được tạo nên từ chính sự lựa chọn của mình.

Ở khách sạn nhiều khi mang lại những lợi ích đi kèm mà nhà thuê không bao giờ có. Bởi vậy ta nên linh hoạt kết hợp 2 loại hình dịch vụ này. Như kỳ nghỉ năm ngoái nhà mình đi Disneyland Paris. Đêm đầu tiên mình ở căn hộ vì lái xe đường dài, tới nơi là buổi chiều, lúc đó chỉ cần nghỉ ngơi chứ không đi công viên. Vé vào cổng Disneyland 1 ngày rất đắt cho nên phải tận dụng vé triệt để. Sáng hôm sau mới check in khách sạn trong Disneyland và giá thuê phòng standard ở đây là 400 eur/ đêm. Đắt hãi hùng nhưng đắt sắt ra miếng vì giá phòng bao gồm cả vé vào cửa 2 công viên Disneyland. Nhà mình 5 người (cả ông bà nội) thuê 2 phòng cho 1 đêm nhưng ở khách sạn 1 đêm lại được vé vào công viên 2 ngày (ngày check in và ngày check out). Khách ở khách sạn trong Disneyland được ưu tiên vào công viên vui chơi 2 tiếng trước khi mở cửa cho public. Như vậy thời gian được nhiều hơn, không phải xếp hàng chen chúc với public, khách sạn ngay gần đấy, chơi mệt thì về khách sạn nghỉ chút lại đi bộ ra. Nếu ở nhà thuê bên ngoài thì thời gian vừa hạn chế mà có mệt thì cũng phải quay ra bãi đậu xe, lái xe về nhà, nghỉ ngơi chút rồi lái xe quay lại xếp hàng cũng hết ngày. Chưa kể vé vào cửa cho 5 người trong 2 ngày cũng đã hết mấy trăm eur rồi.

Giáng sinh năm ngoái ở Reykjavik (Iceland) cũng vậy. Chính chủ nhà người Iceland đã khuyên gia đình mình nên ở 2 đêm đầu tiên trong khách sạn Blue Lagoon trước khi ở

 nhà thuê. Đây quả là 1 lời khuyên chân tình và hữu ích mặc dù tiền thuê khách sạn đắt hơn rất nhiều. Again, đắt sắt ra miếng vì Blue Lagoon gần sân bay, tiện lúc tối trời về thẳng khách sạn ngủ. Blue Lagoon là điểm hút khách du lịch lớn nhất Iceland vì đó là 1 quần thể hồ khoáng nóng tự nhiên. Ở khách sạn trong Blue Lagoon sẽ được ra vào hồ khoáng nóng miễn phí (vé vào cửa khá đắt), có xe riêng đưa đón từ khách sạn ra hồ. Ngoài ra, khách sạn còn có 1 hồ khoáng nóng private chỉ dành cho khách và một số dịch vụ tắm bùn massage miễn phí. Ở đây ta có cảm giác như VIP thực thụ. Quả là đáng đồng tiền bát gạo!

Lâu lâu mới viết 1 bài dài chia sẻ kinh nghiệm du lịch cùng bạn đọc. Nên nhớ có tiền chưa chắc đã được trải nghiệm đầy đủ và hữu hiệu. Mấu chốt là việc sử dụng đồng tiền khôn ngoan, mang lại lợi ích cho bản thân và gia đình.
Tam Phan​ 

1 góc sân thuộc ngôi biệt thự cổ được xây từ thế kỷ 18 ngay sát bờ biển Croatia nhà mình thuê với giá chưa đến 100 eur/ đêm.

Villa chalet ở St. Jorioz (Pháp) với khu vườn rộng như 1 sân bóng.

*BnB là viết tắt của Bed and Breakfast, một loại hình cho thuê phòng từ lâu đời, đối tượng khách chủ yếu là backpacker – tây ba lô.
*Airbnb đã mang lại 1 khái niệm mới hiện đại và linh hoạt hơn, đối tượng khách là các gia đình và cá nhân đơn lẻ.
*Airbnb là 1 sân chơi kết nối giữa người cho thuê nhà và khách du lịch. Nếu bạn thuê phải căn hộ lởm, dịch vụ vớ vẩn thì đó là 1 sự không may (và phần nào do lỗi bất cẩn không đọc review của bạn) chứ không thể đổ tại Airbnb. Họ đã hỗ trợ hết sức bằng cách cho review 2 chiều. Kinh nghiệm chọn thuê nhà là PHẢI ĐỌC REVIEW. Mình luôn chọn thuê những ngôi nhà/ biệt thự có review 5 sao và phù hợp với tiêu chí gia đình mình. Chưa bao giờ mình phải thất vọng về 1 booking nào trên Airbnb. Tất cả là do mình suy xét thấu đáo trước khi book phòng, thuê căn hộ.

Tâm Phan

Facebook Comments
Please follow and like us:
error20

View: 116861

2.222 thoughts on “Airbnb – sự lựa chọn thông minh

 1. minecraft says:

  When someone writes an post he/she retains
  the thought of a user in his/her mind that how a user can know it.

  So that’s why this paragraph is perfect. Thanks!

 2. minecraft says:

  Simply want to say your article is as astonishing. The clarity in your post is simply excellent and i could assume you are
  an expert on this subject. Fine with your permission let me
  to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 3. minecraft free download 2018 says:

  What i don’t realize is in reality how you are now not
  actually much more neatly-liked than you may be now. You are very intelligent.
  You recognize therefore considerably in terms of this subject, produced me personally believe it from a lot of varied angles.
  Its like women and men aren’t interested unless it’s one thing to accomplish with Woman gaga!
  Your own stuffs great. At all times care for it up!

 4. minecraft free download 2018 says:

  I know this if off topic but I’m looking into starting my
  own weblog and was curious what all is required to
  get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet smart so I’m not 100% certain. Any suggestions or advice
  would be greatly appreciated. Thank you

 5. Coconut Oil Benefits says:

  Hi there superb blog! Does running a blog such as this take a massive amount work?
  I’ve virtually no expertise in programming but I
  was hoping to start my own blog in the near future.
  Anyways, should you have any recommendations or tips for new blog owners
  please share. I understand this is off subject however
  I simply had to ask. Kudos!

 6. Coconut Oil Benefits says:

  Link exchange is nothing else however it is only placing the other person’s website link on your page at proper place
  and other person will also do same in favor of you.

 7. Benefits of Coconut Oil says:

  Greetings from Florida! I’m bored to death at work
  so I decided to check out your site on my iphone during lunch break.
  I really like the knowledge you provide here and can’t wait to
  take a look when I get home. I’m surprised at
  how fast your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyways, wonderful site!

 8. Coconut Oil Benefits says:

  Great post. I used to be checking constantly this blog and I am impressed!
  Extremely helpful information specially the closing phase
  🙂 I deal with such information much. I used to be
  looking for this certain info for a long time.
  Thank you and best of luck.

 9. Coconut Oil Benefits says:

  Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the internet the
  easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked
  while people consider worries that they plainly don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined out the
  whole thing without having side-effects , people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 10. Coconut Oil says:

  I’m really enjoying the design and layout of
  your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more
  pleasant for me to come here and visit more often.
  Did you hire out a developer to create your theme?
  Outstanding work!

 11. Health Benefits of Coconut Oil says:

  Pretty component of content. I simply stumbled upon your blog
  and in accession capital to claim that I acquire actually
  enjoyed account your weblog posts. Anyway I’ll be subscribing for your augment and even I achievement you get
  right of entry to consistently rapidly.

 12. descargar facebook says:

  Fantastic post however I was wanting to know if you could write a litte more on this subject?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.

  Kudos!

 13. quest bars cheap says:

  I think the admin of this web page is really working
  hard in favor of his website, for the reason that here every stuff is quality based
  stuff.

 14. quest bars cheap says:

  Quest bars cheap fitnesstipsnew1 quest bars cheap 516999410492780544 quest bars
  cheap
  My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less.
  I’ve been using WordPress on several websites for
  about a year and am concerned about switching to another platform.
  I have heard good things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into it?

  Any kind of help would be really appreciated! Quest bars cheap fitnesstipsnew1 quest bars cheap 516999410492780544 quest
  bars cheap

 15. Quest Bars says:

  Hello my friend! I wish to say that this article is amazing, great written and come with almost all significant infos.
  I would like to peer more posts like this .

 16. What Equipment is Needed for Sling TV says:

  You are so awesome! I don’t think I have read anything like
  that before. So great to find another person with some
  original thoughts on this subject matter. Seriously.. many thanks for starting this up.
  This website is something that is needed on the web, someone with a bit of originality!

 17. What Equipment is Needed for Sling TV says:

  I love your blog.. very nice colors & theme.

  Did you create this website yourself or did you hire someone to
  do it for you? Plz respond as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u got this from.
  many thanks

 18. Sling TV says:

  What i don’t realize is in reality how you are not actually much more smartly-liked
  than you may be now. You’re so intelligent. You realize therefore
  significantly when it comes to this matter, made me individually believe it from a
  lot of varied angles. Its like women and men aren’t interested except it is one thing to do with Girl gaga!
  Your individual stuffs excellent. At all times handle it
  up!

 19. Sling TV says:

  Can I just say what a comfort to uncover somebody that actually knows what they’re
  discussing over the internet. You actually understand how
  to bring an issue to light and make it important.
  A lot more people have to check this out and understand this
  side of the story. I was surprised you are not more popular
  because you definitely have the gift.

 20. Sling TV says:

  I need to to thank you for this fantastic read!!
  I definitely loved every little bit of it.
  I have got you book-marked to check out new things you post…

 21. What Equipment is Needed for Sling TV says:

  Hello there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy
  reading through your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the
  same subjects? Thanks for your time!

 22. What Equipment is Needed for Sling TV says:

  Howdy just wanted to give you a brief heads up and let you know a
  few of the images aren’t loading properly. I’m not sure
  why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

 23. What Equipment is Needed for Sling TV says:

  Pretty component to content. I just stumbled upon your website and in accession capital to claim that I acquire actually enjoyed account your blog posts.

  Any way I’ll be subscribing for your augment
  or even I achievement you get right of entry to consistently fast.

 24. descargar facebook says:

  Wow, wonderful weblog layout! How long have you ever been running a blog for?
  you made blogging look easy. The entire look of your web site is fantastic, let alone the content!

 25. descargar facebook says:

  Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely
  well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to
  read more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely return.

 26. futbol.run Women's Under-19 - Teams says:

  Shaun Wright-Phillips has been offered the chance to resurrect his career out on loan in the Championship – but has refused to leave QPR, according to manager Harry Redknapp. Shaun Wright-Phillips is happy sitting on a ‘fantastic’ contract and doesn’t want to leave QPR, claims Harry Redknapp

 27. descargar facebook says:

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which I think I would never understand.
  It seems too complex and extremely broad for
  me. I am looking forward for your next post, I will try to get the
  hang of it!

 28. descargar facebook says:

  Superb post however I was wondering if you could write a litte more on this topic?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further.
  Thanks!

 29. descargar facebook says:

  Admiring the dedication you put into your site and
  in depth information you present. It’s good to come across
  a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Excellent
  read! I’ve saved your site and I’m including your
  RSS feeds to my Google account.

 30. MichaelNeuff says:

  [url=http://www.news-for-woman.ru/user/gumlilearmorg1975/]onlinedatingwebsites.us.com[/url]

 31. AlfredLub says:

  [url=http://baclofenbest.us.org/]baclofen[/url] [url=http://hydrochlorothiazide.in.net/]hydrochlorothiazide[/url] [url=http://advairbest.us.com/]click[/url] [url=http://buymetformin.us.com/]Buy Metformin[/url] [url=http://vardenafilgenericbuy.com/]vardenafil hcl 20mg[/url] [url=http://zithromaxgenericbuy.com/]WHERE CAN I BUY ZITHROMAX ONLINE[/url] [url=http://furosemide.in.net/]furosemide[/url] [url=http://vermoxbest.us.com/]vermox plus[/url] [url=http://tadacipbest.us.com/]Tadacip[/url] [url=http://xenicalgenericbuy.com/]cost of xenical[/url]

 32. AlfredLub says:

  [url=http://cafergot.in.net/]cafergot[/url] [url=http://clonidinebest.us.com/]Clonidine[/url] [url=http://kamagrabest.us.org/]buy kamagra oral jelly[/url] [url=http://arimidexbest.us.com/]Arimidex[/url] [url=http://baclofenbest.us.org/]baclofen 20mg[/url] [url=http://buymobic.us.com/]buy mobic[/url] [url=http://buymetformin.us.com/]metformin pharmacy[/url] [url=http://buylevitra.us.com/]levitra online[/url] [url=http://acyclovirgenericbuy.com/]acyclovir[/url] [url=http://erythromycinbest.us.com/]erythromycin gel[/url]

 33. AlfredLub says:

  [url=http://allopurinolgenericbuy.com/]allopurinol[/url] [url=http://antabusebest.us.org/]Antabuse Prescription[/url] [url=http://xenicalgenericbuy.com/]buy xenical online[/url] [url=http://propeciagenericbuy.com/]for more info[/url] [url=http://vermoxbest.us.com/]vermox[/url] [url=http://synthroidgenericbuy.com/]buy synthroid without a prescription[/url] [url=http://advairbest.us.com/]generic advair[/url] [url=http://clonidinebest.us.com/]CLONIDINE[/url] [url=http://colchicine.in.net/]colchicine[/url] [url=http://buymobic.us.com/]click[/url]

 34. AlfredLub says:

  [url=http://propeciagenericbuy.com/]Propecia[/url] [url=http://ampicillin.us.org/]ampicillin on line cheap quick shipment[/url] [url=http://buymobic.us.com/]buy mobic[/url] [url=http://colchicine.in.net/]colchicine[/url] [url=http://cafergot.in.net/]cafergot[/url] [url=http://metformingenericbuy.com/]metformin hcl[/url] [url=http://buypropecia.us.com/]example[/url] [url=http://baclofenbest.us.org/]Baclofen[/url] [url=http://clonidinebest.us.com/]Clonidine[/url] [url=http://furosemide.in.net/]furosemide 20mg[/url]

 35. AlfredLub says:

  [url=http://avodartbest.us.com/]generic for avodart medication[/url] [url=http://arimidexbest.us.com/]arimidex[/url] [url=http://hydrochlorothiazide.in.net/]hydrochlorothiazide[/url] [url=http://xenicalgenericbuy.com/]xenical price[/url] [url=http://propranolol.in.net/]propranolol[/url] [url=http://ampicillin.us.org/]ampicillin 500mg[/url] [url=http://baclofenbest.us.org/]baclofen 10mg[/url] [url=http://vardenafilgenericbuy.com/]buy vardenafil online[/url] [url=http://buycialis.us.com/]cialis[/url] [url=http://kamagrabest.us.org/]read more here[/url]

 36. AlfredLub says:

  [url=http://acyclovirgenericbuy.com/]Acyclovir[/url] [url=http://synthroidgenericbuy.com/]synthroid 50mcg[/url] [url=http://buymetformin.us.com/]Metformin Pharmacy[/url] [url=http://albuterolgenericonline.com/]Albuterol[/url] [url=http://albendazole.in.net/]albendazole[/url] [url=http://buysuhagra.us.org/]Cheap Suhagra[/url] [url=http://buycialis.us.com/]Buy Cialis[/url] [url=http://zithromaxgenericbuy.com/]zithromax over the counter[/url] [url=http://cafergot.in.net/]cafergot[/url] [url=http://furosemide.in.net/]furosemide 20 mg tab cost[/url]

 37. AlfredLub says:

  [url=http://advairbest.us.com/]advair asthma[/url] [url=http://albendazole.in.net/]generic albendazole online[/url] [url=http://buylevitra.us.com/]levitra online[/url] [url=http://erythromycinbest.us.com/]erythromycin stearate[/url] [url=http://propeciagenericbuy.com/]proscar propecia[/url] [url=http://arimidexbest.us.com/]Arimidex For Gyno[/url] [url=http://buyamoxil.us.com/]amoxil[/url] [url=http://baclofenbest.us.org/]baclofen buy[/url] [url=http://synthroidgenericbuy.com/]synthroid[/url] [url=http://acyclovirgenericbuy.com/]acyclovir[/url]

 38. AlfredLub says:

  [url=http://antabusebest.us.org/]disulfiram antabuse[/url] [url=http://metformingenericbuy.com/]metformin with no prescription[/url] [url=http://kamagrabest.us.org/]kamagra gel oral[/url] [url=http://synthroidgenericbuy.com/]synthroid tablets[/url] [url=http://clonidinebest.us.com/]your domain name[/url] [url=http://buymobic.us.com/]CHEAP MOBIC[/url] [url=http://allopurinolgenericbuy.com/]allopurinol[/url] [url=http://xenicalgenericbuy.com/]xenical[/url] [url=http://buypaxil.us.com/]Paxil[/url] [url=http://erythromycinbest.us.com/]erythromycin prices[/url]

 39. AlfredLub says:

  [url=http://advairbest.us.com/]advair without prescription[/url] [url=http://albendazole.in.net/]albendazole[/url] [url=http://acyclovirgenericbuy.com/]order acyclovir[/url] [url=http://metformingenericbuy.com/]METFORMIN 500MG ER[/url] [url=http://vardenafilgenericbuy.com/]vardenafil[/url] [url=http://azithromycin.in.net/]where can i buy azithromycin online[/url] [url=http://buymobic.us.com/]Mobic 15 mg[/url] [url=http://ampicillin.us.org/]ampicillin tablets[/url] [url=http://buylevitra.us.com/]buy levitra[/url] [url=http://albuterolgenericonline.com/]albuterol[/url]

 40. CharlesFar says:

  [url=http://metformingenericbuy.com/]metformin 1000[/url] [url=http://synthroidgenericbuy.com/]synthroid 50[/url] [url=http://buycialis.us.com/]cialis[/url] [url=http://arimidexbest.us.com/]i found it[/url] [url=http://buylisinopril.us.com/]buy lisinopril[/url] [url=http://buypropecia.us.com/]finasteride[/url] [url=http://propranolol.in.net/]propranolol[/url] [url=http://buysuhagra.us.org/]view[/url] [url=http://kamagrabest.us.org/]kamagra 100 chewable tablets[/url] [url=http://buyamoxil.us.com/]BUY AMOXIL[/url]

 41. AlvinJeK says:

  [url=http://www.forum.posfacio.com.br/member.php?action=profile&uid=58765]whitewomenonly.com[/url]

 42. Stewartloyar says:

  [url=http://propranolol.in.net/]propranolol inderal la[/url] [url=http://buymobic.us.com/]mobic[/url] [url=http://buymetformin.us.com/]metformin without prescription[/url] [url=http://baclofen.in.net/]baclofen[/url] [url=http://albendazole.in.net/]albendazole[/url]

 43. CharlesFar says:

  [url=http://zithromaxgenericbuy.com/]zithromax[/url] [url=http://acyclovirgenericbuy.com/]acyclovir[/url] [url=http://buycialis.us.com/]learn more here[/url] [url=http://propeciagenericbuy.com/]Propecia[/url] [url=http://colchicine.in.net/]buy colchicine[/url]

 44. Lauren Blakely Unzipped ebook says:

  You actually make it seem so easy with your
  presentation however I in finding this topic
  to be actually one thing which I feel I would by no means
  understand. It seems too complex and very wide for me. I am taking a look forward to your next post, I’ll attempt to get the cling
  of it!

 45. CharlesFar says:

  [url=http://canadianviagra.top/]viagra[/url] [url=http://tadacipbest.us.org/]tadacip[/url] [url=http://buyviagra.us.com/]Cheap Viagra[/url] [url=http://ventolininhaler.top/]ventolin tablet[/url] [url=http://buytretinoin.us.com/]tretinoin[/url] [url=http://prednisone.stream/]prednisone[/url] [url=http://lisinoprilgenericonline.com/]lisinopril[/url] [url=http://plavixgeneric.us.org/]GENERIC PLAVIX[/url] [url=http://cephalexin247.us.org/]Cephalexin[/url] [url=http://propranolol.us.com/]propranolol pill[/url]

 46. AaronInsox says:

  [url=http://albuterolinhaler.top/]albutral without perscriptions[/url] [url=http://antabusegenericbuy.com/]antabuse[/url] [url=http://amoxicillin-500mg.top/]amoxicillin 500 mg[/url] [url=http://lisinoprilwithoutprescription.science/]lisinopril[/url] [url=http://propranolol.us.com/]propranolol no prescription[/url] [url=http://canadianviagra.top/]canadian viagra[/url] [url=http://valtrexwithoutprescription.party/]bonuses[/url]

 47. MichaelGaf says:

  [url=http://buytretinoin.us.com/]tretinoin[/url] [url=http://prednisolonegenericbuy.com/]resource[/url] [url=http://albuterolinhaler.top/]albuterol[/url]

 48. CharlesFar says:

  [url=http://prednisonebest.us.org/]prednisone for cheap[/url] [url=http://buyzetia.us.com/]zetia[/url] [url=http://viagrasoft.us.org/]buy viagra soft[/url] [url=http://abilifybest.us.org/]ambilify online[/url] [url=http://mobicbest.us.org/]mobic[/url] [url=http://vpxl.us.org/]purchase vpxl[/url] [url=http://prednisolonebest.us.com/]Prednisolone[/url] [url=http://albenzabest.us.org/]buy albenza[/url] [url=http://doxycycline100mg.us.com/]DOXYCYCLINE 100 MG[/url]

 49. Pingback: cialis generic

 50. Pingback: viagra 100mg

 51. Pingback: sildenafil

 52. Pingback: cialis 20mg

 53. Pingback: buy viagra

 54. Pingback: sildenafil citrate

 55. Pingback: cialis prices

 56. Pingback: viagra online

 57. Pingback: sildenafil 20 mg

 58. Pingback: buy cialis

 59. Pingback: viagra coupons

 60. Pingback: sildenafil generic

 61. Pingback: cialis online

 62. Pingback: viagra doctor prescription

 63. Pingback: sildenafil 50 mg

 64. Pingback: cialis tablets

 65. Pingback: viagra tablet

 66. Pingback: sildenafil 100mg

 67. Pingback: tadalafil 20mg

 68. Pingback: sildenafil 100

 69. Pingback: cialis pills

 70. Pingback: sildenafil coupons

 71. Pingback: sildenafil 100 mg

 72. Pingback: cheap cialis

 73. Pingback: sildenafil citrate 100mg

 74. Pingback: buy cialis online

 75. Pingback: sildenafil tablets

 76. Pingback: cialis tadalafil

 77. Pingback: sildenafil citrate tablets

 78. Pingback: tadalafil generic

 79. Pingback: sildenafil citrate pricing

 80. Pingback: fluoxetine 20 mg

 81. Pingback: bactrim ds

 82. Pingback: biaxin antibiotic

 83. Pingback: ceftin antibiotic

 84. Pingback: cephalexin 500mg

 85. Pingback: ciprofloxacin 500mg

 86. Pingback: fluconazole 150 mg

 87. Pingback: levofloxacin 500 mg

 88. Pingback: levitra

 89. Pingback: generic cialis

 90. Pingback: cefdinir 300 mg

 91. Pingback: prozac generic